mkfoto vkfoto

A Művelődési Központ rendezvényein készült fotók

A Városi Könyvtár rendezvényein készült fotók

Könyvtárunkról

A Könyvtár rövid története


Könyvtárunk 1950-ben létesített Népkönyvtárból 1954-ben alakult önálló községi könyvtárrá.
1957-től szervezték át az önálló községi feladatokat is ellátó Járási Könyvtárrá. 1978-ig a járások megszűnéséig módszertani munkával segítette a Derecskei járás közművelődési könyvtárait.
1991. - Derecske várossá nyilvánítása óta - Városi Könyvtárként működik.
1994.január 1-től az Önkormányzati Képviselőtestület határozata alapján a Városi Művelődési Központ és a Városi Könyvtár összevont intézményként működik.
Fenntartója Derecske Város Önkörmányzati Képviselőtestülete.
2003. szeptember 1-től a Derecske Térségi Közművelődési, Könyvtár-Informatikai és Vidékfejlesztési Kht. egyik részegységeként működik, a tal együtt.
2006. január 1-től ismét költségvetési intézmény: Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár néven.
A könyvtár nyilvános könyvtár, a település valamennyi lakójának rendelkezésére bocsátja mindazokat a könyveket és egyéb dokumentumokat, melyek segítenek az önművelésben, a formális, informális és nem formális tanulásban, a köz- és szakmai ügyekben való tájékozódásban, ill. a szabadidő hasznos eltöltését szolgálják.
Mint közszolgálati intézmény, a helyi nyilvánosság intézménye, a helyi döntések, információk nyilvánosságra hozatalának helye.
1990-es évek közepén megkezdtük a könyvtár gépesítését, először az SRlib majd a HunTéka könyvtári integrált rendszer segítségével dolgoztuk, ill. dolgozzuk fel az állományt.
2007 óta működik az online katalógusunk, könyvtárunk nyilvánosan megjelenik a HunKat keresőben, 2012-től a Hajdú-Bihar Megyei Közös Katalógusban (elérhető a Méliusz Könyvtár honlapjáról), és rekordjaink importálhatók más könyvtárak katalógusaiba.
CD-ROM-okkal, multimédiás adatbázisokkal rendelkezünk és olvasóinknak biztosítjuk az Internet használatát.