mkfoto vkfoto

A Művelődési Központ rendezvényein készült fotók

A Városi Könyvtár rendezvényein készült fotók

Új folyóirataink 2016-ban.

A Városi Könyvtár ajánlója.

A könyvek mellett folyóiratainkat is ajánljuk a derecskeieknek. A napilapokat, heti- és havilapokat, folyóiratokat bárki ingyenesen olvashatja a könyvtárban. Aki otthon szeretné elolvasni az újságokat, kikölcsönözheti azokat. Ennek feltétele a beiratkozás. Beiratkozási díj: 600 Ft/év, kedvezményes tagság 300 Ft/év. A beiratkozás és a folyóiratok kölcsönzésének feltételeirõl érdeklõdni lehet személyesen a könyvtárban, a 410-061-es telefonszámon, Facebook-oldalunkon vagy a könyvtár honlapján: www. dmvkk-derecske.hu

Ízelítõ folyóirat kínálatunkból: 
Magyar Nemzet, Népszabadság, Hajdú-Bihari Napló, Autó-Motor, Blikk Nõk, Blikk Nõk Konyha, Cosmopolitan, Családi Lap, Diéta & Fitness, Élet és Tudomány, Filmvilág, Földgömb, Galaktika, Garfield, Geronimo Stilton Magazin, HVG, Képes Sport, Kreatív ötletek, Magyar Burda, Moldvai Magyarság, Mozgó Világ, Nõk Lapja, Nõk Lapja Egészség, Ötletmozaik, Praktika, Rubicon, Story, Székelyföld, Természetbúvár, Természetgyógyász, Természet Világa, Valóság, Vidék Íze, Vigilia, Világjáró, Zseb-Garfield

Új folyóirataink 2016-ban: 
Disney Hercegnõk gyerekmagazin, Herbáció – népgyógyászati receptmagazin, Kertbarát Magazin – kertészetrõl mindenkinek, Kerti kalendárium – a kertészek és kertbarátok havilapja, Lakáskultúra, Norbi Update életmód magazin, Szabad Föld – a magyar vidék lapja

 

Képzésekkel a kulturális szolgáltatásokért

d-tabla

Összefogás a művelődésért

 

Két éven át tartó képzéssorozat fejeződött be könyvtárak, múzeumok és közművelődési intézmények szakembereinek részvételével. A szakmai továbbképzés során a kulturális alapellátás minőségi színvonalának emelésére és újabb kihívásokkal járó korszerű zolgáltatásokra készültek fel a szakemberek, akik elsősorban gyermekekkel, ifjúsági korosztállyal, valamint hátrányos helyzetű csoportok körével foglalkoznak munkájuk során.

 

Az Európai Uniós pályázati projekt hét hajdú-bihari kulturális intézmény összefogásával valósult meg. Önkormányzatok, művelődési intézmények, könyvtárak fogtak össze Berettyóújfaluban, Derecskén, Hajdúnánáson és Kabán a Méliusz Juhász Péter Könyvtár konzorciumi vezetésével. Megyei szinten ötvennégy képzési program valósult meg 79 kulturális szakember részvételével. Ez a program része annak a koncepciónak, melyben - a humánerőforrás fejlesztése révén - a kulturális szakemberek felkészítése elősegíti a könyvtárakban és művelődési intézményekben új tanulási formák elterjesztését, valamint az élethosszig tartó tanulást elősegítő egyre növekvő szolgáltatások fejlesztését, növelését, illetve a könyvtárak látogatottságának gyarapítását. A márciusban záruló a „Képzésekkel a kulturális szolgáltatásokért - Könyvtárak és közművelődési intézmények összefogása Hajdú-Bihar megyében” című Támop projekt támogatásának összege:

27,6 millió forint.

 

Debrecen, 2015. március 10.

 

Csobán Róbert

projektvezető

 

A „Derecskeiek Legkedvesebb Magyar Verse” című rendezvényünkről a Derecske.hu is beszámolt

A "Derecskeiek legkedvesebb magyar verse"

 

Forrás:www.derecske.hu

Írta: Benéné Kaszás Erika

 

A kultúra napján, január 22-én megtudhatjuk, a tizenkettes listáról melyik versre mondhatjuk: Derecske legkedvesebb magyar verse. Bakota Árpád színmûvész nem elõször fordul meg városunkban, hiszen több alkalommal zsûrizett már a József Attila szavalóverseny megyei fordulóján. Megkérdeztük: hogyan érzete magát a versek bemutatásával kapcsolatos érvelõi esten.

 

- Ünnep számomra, ha a verssel találkozom, ha verset mondhatok, vagy verset hallgathatok. Érdekes volt az érvelés, nagyon jók voltak a fiatalok. Volt humor és irodalom. Néha az is elõfordult ezen az estén, hogy jobb volt az érvelés, mint a vers maga, mondom ezt annak ellenére, hogy itt „csúcskategóriás” versek, a magyar irodalom legszebb és legismertebb alkotásai versenyeztek egymással. Nem is tudom, hogy mi lesz most a szavazás vége. A hallgatók a versre, vagy az érvelõre fognak szavazni. Számomra a vers Radnótitól a Nem tudhatom..., ha az érvelés hatásosságára gondolok, akkor viszont mást választanék.

 

 

Könyvárusítás

A Városi Könyvtár

az elavult, elhasználódott és leselejtezett könyveiből

könyvárusítást tart.

Az árusításra a könyvtár nyitvatartási ideje alatt kerül sor.

 

Márai-program a könyvtáraknak

2014-ben is folytatódik a Márai-program, melyet 2011-ben indított a Nemzeti Kulturális Alap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterének döntése alapján. 

Célja: az olvasás- és könyvkultúra fejlesztée

A program megvalósítása érdekében a Nemzeti Kulturális alap két ideiglenesen létrehozott Kollégiuma, egy külön, „A Márai-programba meghívott könyvtárak jegyzékén” szereplő könyvtárak számára lehetőséget kínált arra, hogy a Márai-I., a Márai-II.,a Márai III. és a Márai IV. listára felkerülő  szakirodalmi és  szépirodalmi mű közül, az adott könyvtár, az intézménye részére megállapított keret mértékéig könyveket rendelhessen, és azokat az olvasóknak hozzáférhetővé tegye.

A derecskei Városi Könyvtár is részt vett ebben a programban, az intézményünk részére 2011-ben,2012-ben, 2013-ban és 2014-ben megállapított

kulturális támogatás összege 1.505.000 Ft.

Ennek az összegnek az  erejéig válogathattunk a Márai-listáról. A négy év alatt  több, mint 550  db könyvvel  és hangos könyvvel  tudtuk a könyvtárunk dokumentum állományát gyarapítani.

Pártoló tagság

Legyen a Városi Könyvtár pártoló tagja!

Felajánlásával járuljon hozzá a könyvtár állományának gyarapításához:

tetszőleges összegű pártoló tagdíj
befizetésével,

dokumentum felajánlással
(könyv, hanglemez, CD, CD-ROM, videokazetta)

vagy akár hírlap előfizetéssel.
 
Köszönjük, hogy felajánlásával segíti a Városi Könyvtár állományának gyarapodását.